مهندس صبا حضرتیان کارشناس نظارت بر مواد غذایی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه: جامعه سالم زیر بنای توسعه کشور است و یکی از راههای دستیابی به این هدف برخورداری از تغذیه سالم است، بنابراین ارائه اطلاعات به صورت شفاف برای مصرف کننده الزامی است و برچسب گذاری ابزاری مهم جهت اطلاع رسانی می باشد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه مهندس صبا حضرتیان با اشاره به اهمیت برچسب گذاری مواد غذایی گفت: توصیه می شود که خریداران هنگام خرید تنها به تاریخ تولید و انقضا توجه نکنند و به دقت به سایر مندرجات برچسب گذاری محصول خریداری شده توجه نمایند.
وی با تاکید بر اینکه توجه به برچسب گذاری در صورتی که برای نگهداری کالا شرایط خاصی لازم باشد ما را راهنمایی می کند تصریح کرد: به عنوان مثال در رابطه با محصولی مثل مربا عبارت " پس از باز نمودن درب ظرف در یخچال نگه داری شود" قید شده است یا در برخی موارد که تعیین زمان نگه داری پس از باز شدن بسته بندی به راحتی امکان پذیر نیست عبارت" پس از باز شدن در کوتاهترین زمان ممکن مصرف شود" مشاهده می گردد.
او گفت: متاسفانه برخی خریداران ، محصولات کنسروی مانند کنسرو ماهی را بدون جوشاندن مصرف می کنند که این کار خطرناک می باشد در حالی که روی برچسب گذاری نیز عبارت " قبل از مصرف 20 دقیقه جوشانده شود " قید شده است.
مهندس حضرتیان تاکید کرد: برخی از محصولات برای بیماران خاص تولید می شود لذا این بیماران هنگام خرید باید به برچسب گذاری محصول خریداری شده دقت کرده به عنوان مثال بیماران سلیاکی نباید گلوتن یا محصولات حاوی گلوتن مصرف کنند و از محصولاتی که عبارت " عاری از گلوتن " درج شده است مصرف نمایند. یا افراد دارای عدم تحمل لاکتوز از محصولات ویژه این افراد که عبارت " عاری از لاکتوز" در آن درج شده است را خریداری کنند.
وی با تاکید بر اینکه بیماران فنیل کتونوری، کودکان و زنان باردار نباید آسپارتام استفاده کنند خاطرنشان ساخت: مطالعه برچسب گذاری ما را از نوع شیرین کننده به کار رفته در محصول آگاه می کند لذا بر روی برچسب محصولات حاوی آسپارتام عبارت " بیماران مبتلا به فنیل کتونوری ، کودکان،زنان باردار از مصرف آن خودداری کنند" و" بیماران دیابتی با مشورت پزشک یا متخصص تغذیه مصرف نمایند" ذکر شده است .
کارشناس نظارت بر مواد غذایی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: همچنین برچسب گذاری می تواند اطلاعات خوبی در رابطه با میزان انرژی، قند، نمک ، چربی کل ،اسیدچرب ترانس و پروتئین به ما بدهد و افراد مبتلا به بیماری هایی مانند دیابت و فشار خون و... باید به نشانگر رنگی توجه بیشتری داشته باشند.
مهنس حضرتیان تاکید کرد: بر روی فرآورده های حجیم شده بر پایه غلات عبارت "مصرف برای کودکان زیر دو سال ممنوع است" و "این فراورده نمی تواند جایگزین غذای اصلی شود" مشاهده می شود لذا هنگام خرید برای کودکان زیر دو سال به این مساله باید دقت نمود.
این کارشناس افزود: خوردن نوشابه های ورزشی و انرژی زا برای بیماران دیابتی ، کلیوی ، قلبی و عروقی،زنان باردار و شیرده ، کودکان ،افراد حساس به کافئین ،افراد مبتلا به فشار خون توصیه نمی شود که به صورت اظهارات اخطاری روی برچسب نوشابه های ورزشی و انرژی زا قید می شود.
وی تصریح کرد: به طور کلی مطالعه برچسب گذاری می تواند اطلاعات مفیدی در رابطه با مواد تشکیل دهنده ، نشانگر رنگی، شرایط نگهداری و... به ما بدهد لذا هنگام خرید به برچسب گذاری محصولات خریداری شده دقت کنید.